IAS UPSC Prelims Exam: GS Modern History of India: MCQ Set 2

In UPSC CSE Prelims and Mains examinations, Indian History is an important area from where a major set of questions come. Indian History is an extensive subject and one should prioritize its important areas for the examination.

1. Consider the following statements:
1. The French were the last to come to India in search of trade opportunities.
2. The Portuguese were the first European community to discover a direct sea route to India.
3. Queen Elizabeth I was a share holder of the British East India Company.

Which of the statements given above is/are are correct?

a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above

Ans: d

Explanation: The Portuguese were the first European community to discover a direct sea route to India. The French were the last to come to India in search of trade opportunities. It is noteworthy that Queen Elizabeth I herself was a share holder of the British East India Company.

2. Which of the following statements is incorrect about “Drain of Wealth” theory in context of Indian freedom struggle?

a. The Drain of Wealth theory was systemically initiated by Dadabhai Naoroji.
b. Through this theory Naoroji sought to prove that Britain was draining money out of India.
c. Drain of Wealth included “Home Charges”.
d. All the statements are correct.

Ans: c

Explanation: The Drain of Wealth theory, primarily propounded by Dadabhai Naoroji, holds that a large part of India’s national wealth or total annual product was exported to England for which the Indians got no adequate returns. ‘Home Charges’ was one of the major components of the drain of wealth that included the administrative and military expenses of the Indian government in Britain.

3. Consider the following statements about Permanent Settlement System.

1. Permanent Settlement System was introduced by Lord Wellesley in 1793.
2. It was introduced on the recommendations of Sir John Shore.

Which of the statements given above is/are are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans: b

Explanation: Permanent Settlement System was introduced by Lord Cornwallis in 1793 on the recommendation of Sir John Shore. Under the settlement, the zamindars were made hereditary owners of the land under their possession. The company’s share in the revenue was fixed permanently with the zamindars.

4. Consider the following statements about Lord William Bentinck.

1. Bentinck was the first Governor-General of India.
2. He was thought to be a reform oriented person.
3. He brought a law against Sati Pratha.

Which of the statements given above is/are are correct?

a. 1 and 2
b. 2 and 3
c.  3 only
d. 1, 2 and 3

Ans: d

Explanation: Bentinck was the first Governor-General of India. Bentinck was a benevolent and reform oriented administrator. Bentinck took effective steps to root out social evils like Sati and infanticide. William Bentinck as the Governor General of India looked down the Sati cult and declared Sati illegal.

5. The play ‘Neel Darpan’ is associated with the Indigo Revolt (1858) of Bengal. Who wrote this play?

a. Ishwar Chandra Gupta.
b. Deen Bandhu Mitra
c. Bhanu Bandopadhyay.
d. Rajshekhar Basu

Ans: b

Explanation: Deen Bandhu Mitra’s ”Neel Darpan” is a play written  against the backdrop of the Indigo Revolt (1858) of Bengal. The play is based on the exploitation of indigo planters in Bengal by the money lenders, zamindars, and Britishers.

6. Who was the Governor General of India at the time of formation of the Indian National Congress?

a. Lord Lytton
b. Lord Dufferin
c. Lord Elgin
d. Lord Minto

Ans: b

Explanation:  Lord Dufferin was the Governor General of India at the time of formation of the Indian National Congress.

7. Who among the following is known as “The Father of the Indian Renaissance”?

a. Ishwar Chandra Vidyasagar
b. Swami Vivekananda
c. Raja Ram Mohan Roy
d. Swami Dayanand Saraswati

Ans: c

Explanation: Raja Ram Mohan Roy is called the ‘Father of Modern India’ and “The Father of the Indian Renaissance” in recognition of his epoch-making/defining social, educational, and political reforms. He was the founder of the Brahmo Samaj. He wanted to combine the righteousness of Western and Indian culture. He was especially concerned about the practice of “Sati”.

8. Who is known as Father of Indian Unrest?

a. Bhagat Singh
b. Chandra Shekhar Azad
c. Mahatma Gandhi
d. Bal Gangadhar Tilak

Ans: d

Explanation: The British colonial authorities called Bal Gangadhar Tilak as “Father of the Indian Unrest”. He was the first to demand complete independence for India. He was the one who said, “Swaraj (total freedom) is my birthright and I shall have it”.

9. “Our system acts very much like a sponge, drawing up all the good things from the banks of the Ganges, and squeezing them down on the banks of the Thames”. Who said this?

a. John Sullivan
b. John Shore
c. Lord Minto
d. Lord Clive

Ans: a

Explanation: Highlighting the suppressive and colonial nature of British rule in India, John Sullivan, President of the Board of Revenue, Madras had said, “Our system acts very much like a sponge, drawing up all the good things from the banks of the Ganges, and squeezing them down on the banks of the Thames”.

10. Which of the following Indian province was annexed on account of alleged misgovernance?

a. Awadh
b. Satara
c. Jhansi
d. Mysore

Ans: a

Explanation: The kingdom of Awadh was annexed by the British on account of ‘misgovernance’. Nawab Wajid Ali Shah, the Nawab of Awadh was accused by the British of having misgoverned his state. His state was therefore annexed in 1856 by Lord Dalhousie. Awadh was the only Indian state whose ruler Nawab Wajid Ali Shah was dispossessed on the ground of “misgovernnance”.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Advent of Europeans

1. Bahadurshah of Gujarat ceded Bassein to

(a) English
(b) French
(c) Portuguese
(d) Dutch

Ans. c

Exaplaination : Bahadurshah ceded Bassein to Nini Da Cunha as he wanted to make friendly relations with Portuguese. He had to counter Mughal expansionist policy on the other front.

2. Which of the following statements are correct?

(1) Vasco Da Gama was welcomed by Zamorin king at Muziris port.

(2) Thomas Roe visited the court of Aurangzeb to get permission to trade in India.

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. d

Exaplaination : Vasco Da Gama was received at Calicut port. Thomas Roe visited the court of Jahangir.

3. Which of the following crops were introduced by the Portuguese in India?

(1) Sugarcane
(2) Maize
(3) Tomato
(4) Potato

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. b

Exaplaination : Sugarcane was already cultivated in India. Potato, tomato, tobacco and maize were introduced from South America by Portuguese.

4. Which of the following were the reasons for French decline in India?

(1) French army was no match for British army
(2) French monarchy had no stakes in the French company
(3) French were engaged in continental expansion in Europe

Codes
(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) All of these

Ans. b

Exaplaination : The French used their well-organized army  to expand their territory in Europe. British navy was better than the French navy.

Social Reforms in India

5. Which of the following statements are correct?

(1) Bethune School at Calcutta was founded by Ishwar Chandra Vidyasagar.

(2) The main aim of the school was to promote education among depressed classes.

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. a

Exaplaination : The main aim of the school was to encourage female education.

6. Sarda Act was related to

(a) women education
(b) widow remarriage
(c) age of consent
(d) women property rights

Ans. c

Exaplaination : Child marriage restraint act, 1929 popularly known as Sarda act fixed the minimum age of marriage for girls at 14 and boys at 18 years.

7. Which of the following were established by Dr. B. R. Ambedkar?

(1)    The Peasants and Workers Party of India

(2)    All India Scheduled Castes Federation

(3)The Independent Labour Party

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) All of these

Ans. b

Exaplaination : The Independent Labour Party was a left wing party founded in 1925 by Kazi Nazrul Islam, Hemanta Kumar Sarkar, Qutubuddin Ahmad and Shamsuddin Hussain.

8. Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?

(1) It opposed idolatry
(2) It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.
(3) It emphasized on modern education

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) All of these

Ans. d

Exaplaination : The main aims of Brahmo Samaj were reforms in Hindu society and spread of modern and rational education.

9. Which of the following statements about Swami Dayanand Saraswati are correct?

(1) He disregarded the authority of Puranas.
(2) He rejected the doctrine of karma.
(3) He gives his idea in his book Satya Shodhak Samaj.

Codes
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) All of these

Ans. c

Exaplaination : Dayanand Saraswati accepted the principle of Karma. His most influential work is Satyarth Prakash. Satya Shodhak Samaj was written by Jyotiba Phule.

10. Which of the following statements are correct regarding Sri Narayan Guru?

(1) He supported Mahatma Gandhi in his campaign against untouchability.
(2) He was the founder of Justice Party.

Codes
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. d

Exaplaination : He criticized Mahatma Gandhi for his lip service against untouchability. P.Thegaraya and Dr. T.M Nair were the founders of Justice Party.

…………………………………………………………………….

 

Leave a Reply