IAS UPSC Prelims Exam: GS Modern History of India: MCQ Set 3

In UPSC CSE Prelims and Mains examinations, Indian History is an important area from where a major set of questions come. Indian History is an extensive subject and one should prioritize its important areas for the examination.

Q.1. Consider the following statements:
1. Mahatma Gandhi called Rabindranath Tagore as ‘Gurudev’.
2. Rabindranath Tagore called Gandhiji as ‘Father of the Nation’.
3. Subhash Chandra Bose called Gandhiji as ‘Mahatma’.

Which of the statements given above is/are correct?
a)    1 only
b)    2 Only
c)    1 and 2 only
d)    1 and 3 only

Answer: (a)

Q.2. Consider the following statements:
1. Brahmo Samaj was established by Raja Rammohan Roy.
2. Arya Samaj was established by Swami Dayananda Saraswati.

Which of the statements given above is/are correct?
a)    1 only
b)    2 only
c)    None of them
d)    Both of them

Answer: (d)

 

Q.3. Which of the following statements are correct?
1. “Why Socialism” is a book written by Jayaprakash Narayan.
2. “New Lamps for Old” is a book written by Rabindranath Tagore.

Which of the statements given above is/are correct?
a)    1 only
b)    2 only
c)    None of them
d)    Both of them

Answer: (a)

Q.4. Which of the following is correct about British Education Policy in India:
1. Wood’s dispatch (1854) brought downward filtration theory.
2. Charter Act of 1813 sanctioned 1 lakh rupees for educational development.

a)    1 only
b)    2 only
c)    None of them
d)    Both of them

Answer: (d)

Q.5. Which of the following were brought by Portuguese to India?
1. First printing press
2. Tobbaco and Red chillies
3. Spices

a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) All of the above

Answer: (a)

Q.6. Which of the following is correct about Governor-generals:
1) Lord Cornwallis created Covenanted Civil Services.
2) Lord William Bentinck banned Sati Pratha in India.

a)    1 only
b)    2 only
c)    None of them
d)    Both of them

Answer: (d)

Q.7. Consider the following statements:
1. “Do or Die” slogan was given by Mahatma Gandhi.
2. “Jai Hind” slogan was given by Jawahar Lal Nehru.
3. “Jai Jawan Jai Kisan” slogan was given by Lal Bahadur Shastri.

a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) All of the above

Answer: (c)

Q.8. Which of the following statements are correct?
1. Champaran Satyagraha was related to indigo farming.
2. Kheda Satyagraha was against the revenue policy of government.
a)    1 only
b)    2 only
c)    None of them
d)    Both of them

Answer: (d)

Q.9. Which of the following is correct about Government of India Act, 1935.
1. This Act of 1935 provided for the abolition of ‘Dyarchy’at the provinces.
2. This Act was on the basis of Nehru Report of 1928.

a)    1 only
b)    2 only
c)    None of them
d)    Both of them

Answer: (a)

Q.10. Which of the following is correct recommendations of  Simon Commission?
1. Abolition of diarchy
2. Continuation of Communal Electorates
3. Extension of responsible government to the provinces

a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) All of the above

Answer: (d)

…………………………………………………….

1. Which of the following statements are correct regarding Lord Ripon?

(1) He appointed Wood’s commission for education.
(2) He got enacted Vernacular Press Act, 1878.

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. d

2. Which of following were introduced during Dalhousie’s Administration?

(1)  Indian Railways
(2) Public Works Department
(3) English as medium of instruction
(4) Permanent Settlement of land revenue

Codes:

(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) All of these

Ans. (a)

3. Ilbert bill was related to

(a) Press
(b) Education
(c) Judiciary
(d) Executive expansion

Ans. c

4. Which of the following statements are correct?

(1) Subsidiary Alliance System was introduced by Lord Curzon.
(2) Doctrine of Lapse was introduced by Lord Dalhousie.

Codes
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. b

5. Strachey Commission was related to
(a) Education policy
(b) Famine policy
(c) Land revenue policy
(d) Industrial policy

Ans. b

6. An engineering college at Roorkee was established on the recommendation of

(a) Wood’s Dispatch
(b) Hunter Commission
(c) Raleigh Commission
(d) Sargeant Commission

Ans. a

7. The Indian University’s act, 1904 was passed with the aim of

(a) establishing universities at Allahabad and Lucknow
(b) controlling political activities in colleges and universities
(c) increasing percentage of Indian teachers
(d) increasing percentage of female students

Ans. b

8. Who was appointed as the chairman of committee to work out the details of Wardha Scheme?

(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) S. Radhakrishnan
(c) Rajendra Prasad
(d) Zakir Hussain

Ans. d

9. Mirat-ul-Akhbar is associated with which of the following popular personalities?

(a) Sir Syed Ahmed Khan
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Sisir Kumar Ghosh
(d) Sir Agha Khan

Ans. b

10. Which of the following statements are correct?

(1) Metcalfe is called the liberator of Indian press.
(2) First Censorship on press was imposed by Lord Hastings.

Codes
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. a

Leave a Reply