IAS UPSC Prelims Exam: GS Modern History of India: MCQ Set I

In UPSC CSE Prelims and Mains examinations, Indian History is an important area from where a major set of questions come. Indian History is an extensive subject and one should prioritize its important areas for the examination.

1. Which of following was not recommendation of Motilal Nehru Committee (1928)

A.Establishment of Federal Government
B.Elected Govt. in Provinces
C.Establishment of Dyarchy system
D.Provision of Civil Liberties’
Ans. C

2.In which of following act, amount of one lakh rupees was earmarked for education?

A.Chartered Act 1833
B.Chartered Act 1813
C.Chartered Act 1856
D.Chartered Act 1793
Ans: B

3.Which of following statement is incorrect about the 1857 Revolt?
A.Kunwar Singh revolted from Lucknow
B.This Revolt could not attract Masses
C.Greased Cartridge was immediate cause of revolt
D.Bahadur Shah Zafar was proclaimed as emperor of India in the initial stage of revolt
Ans: A

4.Which of following statement is correct about the Vernacular Press Act?
A.Lord Canning was behind the creation of this act
B.It was created by Lytton and repealed by the Lord Ripon
C.Vernacular Press Act was passed in year 1872
D.All of the above
Ans: B

5.Which of the following is not true of the Cabinet Mission plan ? 
A.It rejected the creation of a separate State of Pakistan.
B.It recognized India’s right to secede from the Commonwealth.
C.All members of the Indian Cabinet are to be Indians.
D.It gave scope to the communal representation
Ans:  D

6.The Nehru-Liaqat Pact between India and Pakistan was signed  to solve the problem of:
A.Minorities
B.The accession of the Princely States
C.The Border Issues
D.Foreign Relations
Ans: A

7.Main reason behind the Surat Split was:
A.Differences between the Moderate and extremist over the spreading  the movement of anti- Bengal Partition to rest of India
B.Moderate did not want to confine the movement to Bengal.
C.Extremist wanted to confine anti-partition movement to Bengal
D.None of the above
Ans: A

8.In which year Dacca Anushilan Samiti was founded?
A.1905
B.1907
C.1902
D.1916
Ans: A

9.Which of following statement is/are correct about the Home Rule Movement
A.Idea of Home Rule was suggested by the Anne Besant in Bombay session in 1915.
B.During this movement, Tilak gave statement that ‘ Swaraj is my Birthright’
C.Sindhi Community participated for first time in freedom struggle during the Home Rule Movement
D.All  of the above
Ans: D

10.Which of following statement is / are correct about the Non-Cooperation Movement?

A.Rowlatt Act , Jallianwala Bagh massacre and other forms of oppression were main reasons behind this movement
B.It attracted the masses
C.Chaura-Chauri incident was responsible for withdrawal of this movement.
D.All of the above
Ans: D

__________________________________________________________________________________________________________________

1. Which of the following act was responsible to make around 13% of the Indians eligible to vote?

(a) Pitt’s India Act
(b) Morley-Minto Reforms, 1909
(c) Government of India Act, 1919
(d) Government of India Act, 1935

Answer. d

Explanation: Government of India Act, 1935 relaxed the eligibility to vote which widened the electorate.

2. Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Mitra Mela               Bal Gangadhar Tilak
(2) India House             Shyamji Krishnavarma
(3) Yugantar                 Barindra Kumar Ghosh

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. c

Explanation: Mitra Mela was organized by VD Savarkar. Later, it was merged into Abhinav Bharat which was also organized by VD Savarkar. 

3. Who among the following participated in Khilafat Movement?

(1) Shaukat Ali
(2) M.A Ansari
(3) Mohammad Ali Jinnah
(4) Maulana Abul Kalam Azad

Codes:

(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) All of the above

Answer. a

Explanation: Khilafat Movement was started alongside the Non Cooperation Movement and was led by leaders like Ali brothers, M.A Ansari, Maulana Abul Kalam Azad etc. 

4. Which of the following were the issues of Non Cooperation Movement?

(1) Attainment of swaraj
(2) Enquiry into Jalianwala bagh tragedy
(3) Khilafat issue

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. d

Explanation: Non Cooperation Movement was started by Mahatma Gandhi for attainment of swaraj. Mahatma Gandhi also demanded enquiry into Jalianwala bagh tragedy during Rowlatt satyagraha. Khilafat movement became a part of Non Cooperation Movement. 

5. Which of the following were the special features of the Rowlatt Act?

(1) All members of jury were to be Europeans.
(2) Consideration of evidence not admissible by the law of evidence.
(3) Judgment of the special court could not be appealed

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. c

Explanation: Rowlatt Act gave extraordinary powers of search, arrest, demand of security etc to the government. 

6. Which of the following pairs are correctly matched?

Case                              Associated personality

(1) Delhi Conspiracy Case                 Sachin Sanyal
(2) Alipore Conspiracy Case              Aurobindo Ghosh
(3) Kakori Conspiracy Case               Bhagat Singh
(4) Kanpur Conspiracy Case              S.A Dange

Codes

(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) All of the above

Answer. a

Explanation: Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan, Roshal Lal, Rajendra Lahiri etc were involved in Kakori Conspiracy Case. Bhagat Singh’s trial was done under Lahore Conspiracy Case.  

7. Which of the following were the recommendations of the Whitley Commission?

(1) Adoption of standard wages in jute industries
(2) Formation of works committees to promote cordial relations between the employees and the employers.

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

Explanation: Whitley commission was appointed to suggest measures for labour welfare and improvement in labour relations. 

8. What was the role of Alluri Sitaram Raju in Indian national movement?

(a) He organized peasants in Deccan during Non Cooperation Movement.
(b) He organized tribal people in Andhra during Non Cooperation Movement.
(c) He led communist movement in Kerala.
(d) He organized militant activities during Quit India movement.

Answer. b

Explanation: Alluri Sitaram Raju propogated Mahatma Gandhi’s message of Swaraj among tribal people of Gudem Hills and organized them for mass struggle.

9. Which of the following statements are correct?

(1) Large number of women participated in Civil Disobedience Movement.
(2) The participation of workers increased in Civil Disobedience Movement in comparison to Non Cooperation Movement.
(3) Hindu-Muslim unity was better in Civil Disobedience Movement in comparison to Non Cooperation Movement.

Codes

(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. a

Explanation: The participation of workers decreased in Civil Disobedience Movement. Due to increasing influence of communal organizations, Hindu-Muslim unity was becoming weaker. 

10. Which of the following statements are correct?

(1) Moplah uprising was an agrarian movement.
(2) The Moplah peasants revolted against the Hindu landlords’ oppressive policies.

Codes:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Nor 2

Answer. c

Explanation: The Moplah peasants revolted against the Hindu landlords’ oppression who were loyal to British government, but the movement later took communal colour. 

11. Which of the following statements are correct?

(1) Swaraj Party was founded by Motilal Nehru and C.R Das.
(2) The Congress Socialist Party emerged as a rival organization of Congress in 1930s.
(3) Socialists like J.P Narayan, Achyut Patwardhan, Aruna Asaf Ali etc led underground militant activities during Quit India Movement.

Codes:

(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. b

Explanation:The Congress Socialist Party was formed within the Congress. It gave a leftward inclination to Congress activities. 

12. Which of the following statements are correct regarding Cabinet Mission?

(1) It recommended bicameral legislature at centre.
(2) It accepted partition of India.

Codes:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Nor 2

Answer. a

Explanation: The Cabinet mission rejected Muslim League’s demand for a Separate State of Pakistan. It felt that a separate state of Pakistan will not solve communal problem. 

13. Rani Gaidinliu’s movement along with civil disobedience movement was most active in 

(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Bengal

Answer. b

Explanation: Rani Gaidinliu with her Naga followers in Manipur supported the cause of civil disobedience movement. 

14. Which of the following statements are correct regarding Royal Indian Navy (RIN) mutiny?

(1) The revolt started in Bombay.
(2) The main demand of the revolt was release of INA prisoners.
(3) The revolt was supported by the Congress.

Codes:

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. a

Explanation: The Congress and the Muslim league condemned the revolt. Sardar Patel and Jinnah jointly persuaded the ratings to surrender. 

15. Which of the following statements is/are correct regarding the Wavell Plan of 1945?

(1) The council was to function as an interim government.
(2) The Hindus and the Muslims were to have equal members in the council.
(3) The Veto power of the Viceroy was to be abolished.

Codes:

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. a

Explanation: Viceroy was allowed to use his veto power but on the advice of ministers.

Leave a Reply