IAS UPSC Prelims Exam: GS Modern History of India: Revolt of 1857-58: MCQ Set 4

1. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

(1) He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
(2) He organized Bhils of Panchamahal region against the British
(3) He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.

Codes:

(A) 2 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) All of the above

Ans. B
Explanation:
 Tatia Tope helped to coordinate between Rani Laxmibai and Nana Saheb.

2. Under whose governor-generalship, the Revolt of 1857 occurred?

A. Lord Canning
B. Lord Irwin
C. Lord Lytton
D. Lord Willington

Ans. A

Explanation: One of famous revolt in the history of India which occurred in the governor-generalship of Lord Canning in the year 1857.

3. Who was the prominent leader in Lucknow during the Revolt of 1857?

A. Begum Hazrat Mahal
B. Rani Laxmi Bai
C. Kuar Singh
D. Bahadur Shah Zafar

Ans. A

Explanation: During the Revolt of 1857, Begum Hazrat Mahal was the prominent rebel leader in Lucknow where Colin Campbell, a British officer suppressed the revolt.

4. Sir Huge Rose described whom as ‘the best and bravest military leader of the rebel’?

A. Begum Hazrat Mahal
B. Rani Laxmi Bai
C. Kuar Singh
D. Bahadur Shah Zafar

Ans. B

Explanation: Sir Huge Rose described Rani Laxmi Bai as ‘the best and bravest military leader of the rebel’.

5. Who is the author of the book ”The First Indian War of Independence- 1857-59”?

A. Karl Marx
B. Syed Ahmad Khan
C. R. C. Mazumdar
D. S. N. Sen

Ans. A

Explanation: The author of the book”The First Indian War of Independence- 1857-59” is Karl Marx described the revolt of sepoys against the British and the counter attacked by British.

6. In which of the following, the ‘Dominion Status’ for the country was demanded?

A. Calcutta Session, 1920
B. Poona Pact, 1932
C. Gandhi Irwin Pact, 1931
D. Lucknow Pact, 1916

Ans. D

Explanation: The Lucknow Pact is known for its achieved the goal of Hindu-Muslim unity and generate the anti-British feelings among the Muslims. In this pact, Congress with Muslim League jointly demanded the ‘Dominion Status’ for the country.

7. Who had murdered General Michael O’dwyer?

A. Bhagat Singh
B. Chandrasekhar Azad
C. Udham Singh
D. Anant Kare

Ans. D

Explanation: Udham had murdered General Michael O’dwyer who was responsible for the Jallianwala Bagh massacre of the year 1919. Udham Singh, 21 years after, had Murdered him in London.

8. Who had started Jugantar?

A. Sri Aurobindo Ghose
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Subhash Chandra Bose
D. V. D. Savarkar

Ans. A

Explanation: Jugantar was a Bengali daily newspaper, started by Sri Aurobindo Ghose.

9. Mahatma Gandhi was called as the ‘Rashtrapita’ for the first time by:

A. Sri Aurobindo Ghose
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Subhash Chandra Bose
D. V. D. Savarkar

Ans. C

Explanation: Mahatma Gandhi was called as the Rashtrapita for the first time by Subhash Chandra Bose in the year, 1944.

10. Who is the founder of Bharat Naujawan Sabha?

A. Bhagat Singh
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Subhash Chandra Bose
D. V. D. Savarkar

Ans. A

Explanation: In the year 1926, Bhagat Singh had founded the Bharat Naujawan Sabha in Lahore.

_________________________________________________________________________________

1. Which of the following statements are correct regarding Ryotwari settlement?

(1) The Zamindar was responsible to pay land revenue to the state.
(2) A patta was maintained to keep the records of land revenue.
(3) Land revenue was based on the quality of the soil and nature of crop grown

Codes

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) All of these

Answer. b

2. Which of the following statements are correct about Bombay Plan?

(1) It was published by leading industrialist of India.
(2) It focused only on industrialization in India.

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

3. Which of the following were the salient features of Charter Act, 1833?

(1) It marked the beginning of legislature in India.
(2) It completely abolished the trade monopoly of East India Company in India

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

4. Which of the following statements regarding The Government of India Act, 1919 is/are correct?

(1) The term of Legislative Assembly was to be three years
(2) The distribution of seats among different provinces was based on the population
(3) Principle of separate electorate was extended to Sikhs.

Codes:

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. b

5. Which of the following statements are correct?

(1) Codification of laws was done by Lord Cornwallis
(2) Financial decentralization for the first time was done by Lord Ripon

Codes

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

6. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

(1)    He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.
(2)    He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
(3)    He organized Bhils of Panchamahal region against the British

Codes:

(a) 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. c

7. What was the main reason for the rise of Faraizi movement?

(a) Attack of Christian missionaries on Islamic religion.
(b) Oppression of Muslim tenants by the East India Company
(c) Oppression of Muslim tenants by Hindu Zamindars
(d) Ambition to make India an Islamic country

Answer. b

8. Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Ramosi rising                    Chittur Singh
(2) Santhal rising                    Birsa Munda
(3) Satara revolt                     Dhar Rao

Codes:

(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. b

9. Which of the following pairs are correctly matched?

(1) India League                                         Dadabhai Nauroji
(2) Poona Sarvajanik Sabha                      MG Ranade
(3) Bombay Presidency Association       Badruddin Tyabji

Codes:

(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. c

10. The Bombay Presidency Association was formed in 1885 in opposition to 

(1) Salt tax
(2) Lytton’s reactionary policies
(3) Ilbert’s bill controversy
(4) British land revenue policy

Codes:

(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above

Answer. c

Leave a Reply